Wat is een HACCP-studie?
HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Point’. Het is een studie die zich richt op voedselveiligheid en als doel heeft productie- en/of distributieprocessen onder controle te houden om zo voedselveiligheidsgevaren te elimineren of te reduceren tot een aanvaardbaar niveau.
Het uitvoeren van een HACCP-studie is een wettelijke verplichting voor alle ondernemingen in de diervoedersector .
HACCP is een stappenplan, waarin alle gevaren m.b.t. voedselveiligheid doorheen het volledige productie- en/of distributieproces geïdentificeerd en vervolgens geanalyseerd worden. Als bedrijf spitst u dit systeem toe op uw eigen situatie. U geeft daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie- en/of distributieprocessen er voedselveiligheidsgevaren zouden kunnen ontstaan. U legt ook vast welke preventieve maatregelen u neemt, welke controles u uitvoert en wat de resultaten zijn.
De 7 basisprincipes van een HACCP-systeem
- Inventariseer alle potentiële gevaren.
- Stel de kritische controlepunten (CCP's) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt;
- Geef per CCP de kritieke grenswaarden aan;
- Stel vast hoe de CCP's "gemonitord" moeten worden;
- Leg per CCP de correctieve maatregelen vast om de gevaren te verhelpen;
- Pas verificatie toe (een periodieke check om na te gaan of uw HACCP-aanpak goed werkt);
- Houd documentatie en registraties bij.
HACCP en de Feed Chain Alliance Standaard
In het document ‘AT-04: Praktische uitvoering van een HACCP-plan’ vindt u heel wat aanvullende informatie, samen met enkele uitgewerkte voorbeelden van HACCP-analyses voor een aantal processen die regelmatig voorkomen in de diervoederketen. Deze documenten kunnen u helpen bij het uitwerken van uw eigen HACCP-plan.
Daarnaast kan u ook andere bronnen raadplegen, bijvoorbeeld:
- RASFF-berichten ;
- wetenschappelijke studies ;
- technische sectorgebonden literatuur ;
- informatie afkomstig van beroepsverenigingen.